Blog

Dirofilarioza

dirofilarioza-canina

Dirofilarioza este o boală parazitară produsă de Dirofilaria immitis, un nematod cardiac. Boala poate fi fatală dacă rămâne netratată.

Dirofilaria este transmisă prin înțepătura de țânțar, fiind astfel foarte comună la cățeii crescuți lângă surse de apă sau cei care au un mediu de viață predominant extern (câini de serviciu, vânătoare sau de curte). Pătrunsă în organism larva suferă o serie de năpârliri până ajunge la stadiul de adult, moment în care se localizează în artera pulmonară sau în inimă.

Pe lângă modificările de circulație sangvină care au impact direct asupra funcționării inimii, va exista mereu un risc de apariție a trombozei.

Tratamentul constă în administrarea unui antiparazitar cu eficiență asupra dirofilariei (Milbemicina) cât și a unui antibiotic (Doxiciclină) pentru a preveni septicemia produsă de o bacterie simbiotă a parazitului. Nici tratamentul nu este lipsit de riscuri deoarece, odată morți, paraziții pot produce blocarea vaselor mari de sânge ce rezultă în moartea subită a animalului.

Cea mai bună metodă este deparazitarea internă regulată cu un produs eficient asupra dirofilariei (ex. Milbemax comprimate) mai ales pentru cățeii un grad mare de expunere. Concomitent trebuie realizată și deparazitarea externă pentru a preveni înțepătura de țânțar. Pentru deparazitarea externă pot fi folosite și zgărzile antiparazitare cu eficiență asupra flebotomilor (țânțari).

Tusea de canisă – Traheobronșita infecțioasă

Tusea de canisă este o boală infecțioasă ce afectează câinii de toate vârstele și se manifestă prin simptome respiratorii.

Boala este produsă de o bacterie numită Bordetella bronchiseptica care netratată se poate complica cu virusul parainfluenței canine sau microplasma. Se transmite prin contactul direct cu alți câini bolnavi sau alimente și obiecte contaminate. Omul poate reprezenta și el un vector de trasmitere a bolii atât timp cât nu sunt respectate normele de igienă.

Boala se manifestă, în principal, printr-o tuse seacă ce apareîn crize iar câinele dă impresia că s-ar înneca cu un corp străin. În primul stadiu al bolii, câinele nu prezintă modificări ale apetitului sau ale activităților fizice. Netratată, boala evoluează cu scurgeri nazale, inițial transparente, urmate apoi de scurgeri nazale, inițial transparente, urmate apoi de scurgeri purulente și conjunctivită, febră și scăderea apetitului ce se pot prelungi timp de câteva săptămâni. La câinii bătrâni complicațiile apar frecvent, datorită răspunsului imunitar mai scăzut.

Prevenția se realizeză prin vaccinarea specifică împotriva tusei de canisă, ce are valabilitate maximum un an. Se recomandă vaccinarea cu 7-10 zile inainte de a intra în contact cu un număr mare de câini (expoziții, adăpost, pensiune, dresaj etc.) sau odată cu vaccinul anual.

Importanta microciparii

              Microcipare caini Clinica Veterinara Univet Iasi    Din data de 15 martie 2014 a devenit obligatorie inregistrarea  tuturor câinilor cu stăpân. Legea a fost creată pentru a avea o evidență  mai buna a populației canine și pentru a descuraja înmulțirea  necontrolată care deseori ajunge la abandon și creșterea numărului de  câini comunitari.

                  Înregistrarea se face pe baza codului de microcip și a carnetului  special înseriat. În consecință, proprietarii au obligația de a se prezenta la  cabinetul veterinar pentru microcipare și schimbarea carnetului de  sănătate cu unul înseriat cu cod unic. Microcipul nu are rol de GPS si deci,  câinele nu poate fi monitorizat la distanță, ci doar identificat în cazul în  care a fost pierdut și apoi găsit.

                  Tot în cadrul acestei legi, nici un câine nu mai poate fi vaccinat anual antirabic decât dacă a fost înregistrat în prealabil. Reamintim că rabia este o boală infecțioasă mortală, atât animalelor cât și omului, ce poate fi trasmisă prin mușcătură iar, prin lege, toți proprietarii de animale au obligația de a le vaccina antirabic.

Parvoviroza canină – boală infecto-contagioasă foarte gravă

Sick DogParvoviroza este o boală virală gravă a câinilor, cu un procent de mortalitate de peste 90% pentru cățeii până în 6-8 luni de zile. Boala poate afecta și câinii adulți dar cu un procent mai scăzut de mortalitate.

Virusul pătrunde în organism pe cale digestivă și se localizează în intestin și inimă. Principalele simptome sunt reprezentate de apatie și vomă, urmate apoi de de diaree cu sânge și deshidratare severă. Moartea poate surveni în câteva zile în urma deshidratării și a sistării funcției cardio-respiratorii.

Diagnosticul poate fi pus pe baza semnelor clinice și a testului antigenic specific iar tratamentul nu garantează un succes de 100%.

Principalul mod de evitare a îmbolnăvirii este vaccinarea de la vârsta de 6 săptămâni cu repetare la fiecare 2 săptămâni până la vârsta de 3 luni. În perioda de vaccinare cățelul nu trebuie să ia contact cu alți câini nevaccinați iar plimbările trebuiesc făcute prin locuri salubre, deoarece îmbolnăvirea se poate produce și prin contactul cu fecale sau secreții de la alți câini.

De la incheierea schemei de vaccinare repetarea se face o dată pe an pe tot parcursul vieții.

Importanta deparazitarii interne si externe

PopDe ce este importantă deparazitarea internă?
Deparazitarea internă previne și/sau distruge infestațiile cu viermi intestinali din speciile nematodelor și cestodelor. Aceste infestații pot produce leziuni (uneori ireversibile) la nivelul organelor interne, astfel deteriorând starea de sănătate a animalului. Unele specii de paraziți pot fi transmise și omului.

Iar cea externă?
Deparazitarea externă previne infestațiile cu purici și căpușe. Căpușele pot transmite babesii prin ințepătură; acestea produc boala numită babesioză, care este mortală pentru căței. De asemenea, căpușele transmit boala Lime, babesioză și dirofilarioză.

Animalul meu stă numai în casă. De ce ar fi necesare deparazitările?
Infestațiilecu paraziți intestinali și purici se pot produce și datorită nouă. Prin contactul direct cu animale parazitate, putem aduce în casă ouă sau paraziți adulți. De asemenea îi putem purta pe haine și încălțăminte, cu care vor intra în contact animăluțele noastre.

Ce produse pot folosi pentru o deparazitare eficientă?
Pentru deparazitarea externă se pot folosi pipetele spot-on corespunzătoare greutății animalului, care au efect o lună. Pentru cea internă se poate folosi orice comprimat antiparazitar ce conține substanța activă Praziquantel. Pentru protecție împotriva dirofilariozei trebuie folosit un produs ce conține și Milbemicină (ex: produsul Milbemax). Dirofilaria este transmisă prin înțepătura de țânțar și este un parazit ce se cantonează în inimă, vasele mari de sânge, ochi sau în țesutul conjunctiv al pielii. Dirofilaria poate fitransmisă și omului!